Thursday, 28 March 2013

Fighting For My Cause - The Etiqa Story

Assalamualaikum and hi to everyone. Just wanna share with you guys the email which I sent to Etiqa today. I didn't mean to offend anybody coz I know some of my friends are working for Etiqa. Some names have been altered for some reason privy to me.

Here is my story.


Hi Etiqa Insurance,

I have been your customer since 2010. Last year in September, my car which was insured under you was stolen.

The car details are as follows: -

Model               :       Proton Perdana V6
Reg. Number    :       WMR XXX


 
Police report was made accordingly and I filed my claim to your Bandar Baru Klang branch office in October 2012.

Just to share with you and Bank Negara Malaysia Telelink, this is my story dealing with Etiqa: -

I reckoned that most auto insurance customers in Malaysia were being shortchanged by not only Etiqa, but maybe all Insurance companies. Why I am saying this? Because at the point of collecting the premium, be it 1st time or for renewal, they can send the agent right to your doorsteps to collect it. But in the times of trouble like my case for example, I myself need to drag my feet to lodge the claim to the Etiqa office. All sorts of forms need to be filled. Not to mention 1 form which needs to be endorsed by JPJ meaning that I also need to go through the hassle in going to JPJ. Ok, enough about the hassle thing. I was informed that the earliest I can get my claim is in 3 months time from the date I file the claim. Ok, fair enough.

The appointed Etiqa adjustor took 1 month to contact me for their investigation. They also told me that it is more or less 3 months for everything to be settled until I get my claim. What? Another 3 months all over again?

After waiting for SO long, finally when I checked over the phone somewhere towards the end of February, I was told that my claim had been approved on 19.2.2013. I insured the car for RM38,000 if I’m not mistaken but for whatever reason, Etiqa only approved RM33,000. I was also told that Etiqa will send me an offer letter which I need to accept and to return it back to Etiqa for them to process my claim. The waiting game continues as the Offer Letter still did not arrive to my post box day after day after day. It finally arrived on 8.3.2013 (I kept the envelope which stated it was posted on 6.3.2013). Why it took so long for the offer letter to reach me was really beyond my comprehension.

Due to the car is still under hire purchase, immediately the next Monday 11.3.2013, I couriered my acceptance to my finance company (Maybank Taman Molek, Johor Bahru) in order for them to complete the documents and to forward it to Etiqa for claim payment finalization. The Maybank Taman Molek officer Encik Abu was so helpful and informed me that he had completed the documents and accordingly had couriered the documents to Etiqa on 12.03.2013. I was told that the person in charge at Etiqa for my case is Cik/Puan Nina. Sadly, last time I checked today, the claim for payment had yet to be attended. The person who I spoke to revealed that she could not locate my documents which was forwarded to Etiqa via Maybank Taman Molek. Worst case being, the officer in charge for my case ie Nina is on leave. Thus, nobody can confirm what is the status of my payment claim. Come on. Isn't Etiqa and Maybank is under the same group?

I have been very very very patient since the day my car was stolen until today. But I supposed, the whole fiasco could not be tolerable anymore. Losing a car is one thing. Filing a claim is another. But the after effect of all these are much more serious. Financially and emotionally. I need to go to work right? My car was stolen. So, obviously I need a replacement car. So, I was renting a car for 3 months after my car was stolen. Renting a car is an additional cost to me. Why? Financially because I also need to service my monthly installments of my stolen car until the efficient people in Etiqa could finalized everything. Are you aware of this Etiqa? Or you just couldn’t care less because simply it is not your problem? Due to the pressing need and also I cant wait much longer for the claim, I recently purchased a new car with whatever reserve that I have. A small nationally produced 1.3cc compact car and obviously I need to start my monthly installment for it right? Emotionally, I need to juggle my fix income here and there. Skip paying my housing loan in order to pay the car rental. Next month, skip paying another car installment in order to do the same. The emotional repercussion was I need to bear the calls from the banks asking me to pay up!! Got what I mean? All in all it was a huge loss on my side. Can I claim that loss from you by virtue of your inefficiency? Or for a change, can you pay me the exact or full amount as per what I insured the car instead the RM33,00 approved?

Here are the options for you:

1. Pay me latest by Monday 1st April 2013 the amount due to me after deducting what I still owe to Maybank under my hire purchase on the basis of RM33,000 approval; or

2. Pay me latest by Friday 5th April 2013 with above same arrangement but on the basis of RM38,000; or

3. Pay me later than the above due date and be prepared for legal recourse and bad press.

The ball is at your feet. I believed the above options are fair and can be done subject to priority is given to it. I am also from the banking industry and I know how things work.

Come to think about it, it is quite funny that an organization as esteemed as yours which is part of Malaysia largest banking group can dish out this kind of service. Maybe you should just erase your client charter from your website as none of it reflects the actual level of service rendered. I am just an honest average guy earning a fixed monthly income trying to have justice for my cause. I'm not claiming for a Bentley, Audi or Maserati. Just for my old trusted and tested Perdana V6 which honestly saddened me so much when it was stolen.

A parting piece of advice from me if I may. It’s useless to declare millions or even billions of profit at the end of every financial year just to please your stakeholders but doing so at the expense of squeezing small people like me high and dry.

I will wait 'patiently' for your reply.

Thank you for your time.


A’nas Salehuddin


So that's about all that I want to share with you guys today. Whether I'm right or wrong, go figure. The thing is, we do sometimes need to be a bit nasty in order to be noticed and heard.

Bye and salam to all.

Thursday, 14 March 2013

Being Truthful - The Husband Side Of The Story




Interesting topic.

Sebenarnya topik diatas ni merangkumi segala aspek kehidupan kita sehari2. Kalau direct translate ke bahasa melayu, being truthful is berlaku jujur lah. Jujur ni dalam segala konteks. Jujur anak dengan ibu bapa. Jujur pekerja dengan majikan. Jujur boyfriend dengan girlfriend. Jujur kawan dengan kawan dan macam2 lagi. Tapi aku suka nak mengupas konsep berlaku jujur yang berkaitan dikalangan kita Generasi X ni (sila google kalau tak tau apa tu Generasi X).



Most of us the X Generation secara amnya pada tika dan saat ini mungkin 90% adalah seperti senario yang disenaraikan dibawah: -

1. Sudah berumah tangga.
2. Mempunyai anak dalam lingkungan 1 - 15 tahun.
3. Suami dan isteri bekerja.
4. Kerjaya di peringkat pertengahan (middle management).
5. Mempunyai rumah sendiri.
6. Kebiasaannya mempunyai 2 kereta.
7. Belum 100% mencapai financial freedom tetapi sudah mempunyai lebihan pendapatan yang agak selesa.
8. Mempunyai hobi samada golf, basikal, motorsikal besar, karaoke, melancong, shopping.
9. Meet up to catch up with friends at least twice a month.
10. Lain2 yang anda fikirkan sesuai lah. Banyak lagi sebenarnya.

Ini secara umumnya. Saya tak katakan kesemua yang saya senaraikan diatas itu benar. Tapi secara umumnya, sekiranya 5 dari 10 itu tepat mengenai kita, maka kita adalah tergolong dalam kumpulan majoriti Gen X. Kebanyakan kita adalah berumur dalam pertengahan 30'an sehingga ke pertengahan 40'an. Ok, dapat ya apa yang saya cuba definasikan? Good.

Topik ni sebenarnya agak berat tapi saya akan cuba sedaya upaya untuk kupas sesantai yang boleh untuk kita sama2 renungkan. To read, digest, understand dan apa yang baik tu kita buat sebagai pengajaran. Saya ingin menarik perhatian rakan2 kepada konsep being truthful atau berlaku jujur dalam hubungan antara suami isteri. Oleh itu izinkan saya untuk berkongsi cerita dibawah ini dengan pembaca semua. Cerita ini adalah mengenai En Zack (bukan nama sebenar). Ini adalah kisah benar dan bukan rekaan. Jom Layan.



KISAH EN ZACK

Zack adalah lulusan Universiti tempatan dan memulakan kariernya dalam bidang teknologi maklumat sebaik sahaja menamatkan pelajarannya di Universiti. Zack bermula sebagai seorang jurutera sistem di sebuah firma mutinasional dan atas usaha gigihnya bekerja selama bertahun tahun, pada hari ini beliau adalah salah seorang dari Vice Presiden firma tersebut. Dengan gaji sekitar RM18 ribu sebulan, Zack yang kini berumur 41 tahun agak selesa dengan kehidupannya. Zack mendirikan rumah tangga dengan kekasih hatinya dari zaman universiti lagi iaitu Anne (bukan nama sebenar). Hasil perkongsian hidup mereka selama 14 tahun, mereka dikurniakan 4 cahaya mata iaitu Aiman 13, Hanna 10, Azlan 8 dan Hazlin 5 (kesemua bukan nama sebenar). Anne pula bertugas sebagai seorangg guru di Seksyen 7, Shah Alam.

Zack memandu kereta Honda Accord sementara Anne pula memandu Toyota Alphard. Sesekali jika cuaca mengizinkan, Zack akan menunggang Motorsikal Kawasaki Versys kesayangannya untuk kepejabat. Mereka sekeluarga tinggal di rumah Semi-D di kejiranan Kota Kemuning Shah Alam. Anak anak pula bersekolah agama dan kebangsaan di kawsan Kota Kemuning juga. Mereka mempunyai seorang pembantu rumah indonesia bernama Suri.

Secara amnya, kehidupan Zack sekeluarga adalah satu kehidupan yang nampak pada mata kasar kehidupan idaman majoriti Generasi X. Mungkin tak keterlaluan jika saya katakan yang inilah kehidupan idaman semua orang. Bekerjaya tetap. Berpendapatan agak tinggi dan stabil. Menetap di kejiranan yang terkenal. mempunyai anak anak yang sihat dan ceria. This is easily what everyone wants.



Kita sambung lagi.

Kebiasaannya pada hari bekerja Zack akan sampai ke rumah pada waktu maghrib. Sekali sekala Zack sekeluarga akan sembahyang magrib dan isya berjemaah. Selesai maghrib dan makan malam, Zack akan duduk bersama anak anak nya dan membantu mereka dalam membuat kerja sekolah. Tepat jam 10.30, anak anak akan masuk tidur dan Zack akan menghabiskan masanya berbual mesra dengan Anne. Most of the time, Zack akan mendengar luahan hati Anne mengenai perkara2 yang berlaku disekolah. Juga ragam anak anak semasa ketiadaan Zack. Dan kadang2 hal berkaitan pembantu rumah mereka. Atau apa2 saja yang terlintas di kepala Anne. Zack sering memberikan perhatian setiap kali Anne mengadu padanya. Basically he is a good listener. Dan setiap kali itu juga Zack akan memberikan jalan penyelesaian atas setiap keluhan dan memberi kata2 nasihat dan semangat pada Anne. Begitulah sayangnya Zack pada Anne. 14 tahun mereka berkahwin, belum pernah sekali pun Zack melukakan hati Anne. Bergaduh atau bertengkar kecil itu asam garam rumah tangga. Pastinya ada. Namun sepanjang berkahwin, belum pernah Zack contohnya ditangkap berlaku curang atau membuat sesuatu perkara tidak elok yang boleh menjejaskan rukun damai rumah tangga mereka. Begitulah rutin hari bekerja mereka. Sebelum terlupa, sekali sekala pada malam hari bekerja, Zack akan keluar samada bertemu client ataupun minum teh tarik bersama rakan2 nya.

Pada hujung minggu, Zack akan meluangkan 1 hari penuh kepada keluarga. Contohnya bangun pagi sabtu dan keluar bersarapan. Selepas bersarapan, pulang berehat dirumah. Tengah hari keluar pula ke mana2 pusat membeli belah. Lunch diikuti dengan menonton wayang dan membeli belah hingga lewat petang. Pada waktu malam, mereka akan berjalan lagi mungkin ke rumah saudara mara atau keluar jalan2 tengok lampu. Kesimpulannya, keseluruhan hari akan dihabiskan untuk keluarga. Setelah seharian sabtu bersama keluarga, pada hari Ahad, Zack akan menghabiskan masanya samada bermain golf ataupun pergi menunggang motorsikal besar bersama rakan2 nya. Kebiasaannya aktiviti akan bermula awal pagi dan Zack hanya akan pulang sekitar jam 9 malam. Itu lah rutin hujung minggu Zack.

          










Dan setiap kali cuti persekolahan pula, Zack sekeluarga akan pergi bercuti bersama sana ke destinasi dalam ataupun luar negara.

Dari segi kewangan, Zack lah yang membayar kesemua hutang rumah, kereta dan motor. Dia juga memberikan sebanyak RM3 ribu sebulan kepada Anne sebagai duit belanja dapur dan anak2. Duit gaji Anne pula kata Zack adalah milik Anne. Zack tak pernah minta Anne bayar apa2 pun. Kesemua urusan perbelanjaan keluarga Zack yang tanggung.

Indah sungguh nampaknya kehidupan Zack. Dia sangat menyayangi isterinya Anne. Kita dapat lihat dari rutin hariannya bagaimana Zack sentiasa berada disisi Anne memberikan semangat dan nasihat. Zack juga sangat menyayangi anak2nya. Setiap hari sebelum ke sekolah mereka akan mencium tangan Zack manakala Zack akan mencium dahi kesemua mereka. Begitu juga sebelum tidur setiap malam, Zack akan pastikan yang dia akan mengucup dahi kesemua anak2nya dan bermaafan dengan mereka. Apa yang dia lakukan dengan Anne sebelum tidur rasanya tak sesuai untuk saya kongsikan disini hahaha.



Sekadar Gambar Hiasan

Indah. Cukup Indah. Sebuah kehidupan idaman.

Namun seperti pepatah orang tua2, air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Do not judge a book by its cover. Dalam keidealan kehidupan harmoni Zack ini, sebenarnya dia ada menyimpan satu rahsia yang hanya dikongsi dengan 2-3 orang teman rapatnya sahaja. Should we call it rahsia? Or is it more than a secret? Sama2 kita nilaikan. Dalam pada Zack yang pada zahirnya seorang yang kelihatan baik, suami dan ayah yang penyayang, dia sebenarnya menyimpan suatu rahsia yang amat besar. Zack sebenarnya ada menjalinkan hubungan sulit dengan beberapa wanita, YA!!! BEBERAPA WANITA. Dan perkara ini bukan lah baru berlaku. Kehidupan rahsia Zack ini telah berterusan selama 7 tahun.

Zack mula terjebak dengan perkara hubungan sulit ini selari dengan kemajuan kerjayanya. Bila pangkat semakin tinggi, poket semakin tebal, maka ramailah wanita tak kira tua mahupun muda yang mula berkenan padanya. Di pejabat, client, kenalan lama, atau kenalan atas kenalan, dari situ lah Zack mendapatkan 'mangsa' yang selama 7 tahun ini tidak putus2. Pada mulanya adalah atas dasar suka2. Saja cuba2. Test market. Zack ni bukan lah hensem sangat pun. Seluar pun size 35. Namun atas kejayaannya dalam kerjaya dan kehidupan, dia seakan ada aura yang tersendiri. Ramai gadis2 yang suka mendekatinya. Dan Zack juga mempunyai keyakinan diri yang tinggi sekiranya dia mahu menghampiri gadis yang disukainya. Dari asalnya hanya untuk cuba2, Zack telah menjadikan ini sebagai satu rutin hidupnya. Setiap hubungan sulit kebiasaanya memakan masa selama 3-5 bulan. Dan Zack seperti yang saya katakan tadi mempunyai sekurang kurangnya 2 atau 3 teman wanita pada satu satu masa. Lumrah untuk lelaki Generasi X pada hari ini yang setaraf dengan Zack. Masalah mereka adalah bila usia mula mencapai 40, ramai pulak wanita yang jatuh minat pada mereka. Macam senang sangat la pulak nak dapat awek. Dan satu kelemahan Generasi X pada umur sebegini, saya juga rasanya perlu akui adalah kurang daya tahan terhadap perasaan: MUDAH JATUH CINTA.


Sekadar hiasan. Zack tak hensem macam ni pun.

Pelik kan? Bagaimana Zack yang sudah bekeluarga begitu mampu menjalinkan hubungan sulit yang tidak dapat dihidu oleh Anne? Sudah 7 tahun ini berlaku. Takkan la Zack begitu cekap dapat menyembunyikan segala aktivitinya? Nah. Disinilah kesilapan masyarakat dalam menilai insan seperti Zack. Kata Zack, dia 'selamat' selama ini kerana:

1. Dia suami penyayang.
2. Dia ayah yang baik.
3. He provides the family fully.
4. He sticks to the same routine. 
5. He knows when to stop if the affair seemed to be getting serious.

Itu saja katanya. Tambah Zack lagi, mereka yang tertangkap adalah mereka yang berubah setelah ada hubungan sulit diluar. Dari penyayang jadi benci pada isteri. Dari baik jadi ayah yang memukul anak. Dari tanggung semua perbelanjaan jadi seorang yang sangat berkira. Kata Zack, dia tak berubah walau sedikit pun. Dia masih cintakan isterinya dan anak2 nya 100%. Dia masih suami yang dicintai oleh Anne dan disayangi oleh anak2. Di masih provide everything. Jadi mana mungkin dia akan tertangkap.

Apabila saya tanya bilakah masa dia bertemu dengan 'skandal2'nya ini, Zack menjawab "kau boleh tengok rutin aku dan kau boleh agak bila rasanya". Menurutnya, waktu pertemuan adalah kadang2 selepas waktu pejabat. Maknanya, dalam sebulan, dia akan pulang ke rumah mungkin dalam 3 kali agak lewat menjangkau pukul 12 malam atas alasan kerja. Ada juga pertemuan diatur setelah dia pulang kerumah dan keluar semula atas alasan mahu minum teh tarik bersama rakan. Dan waktu paling selalu dia bertemu skandal2 nya adalah pada hujung minggu. Jika sabtu bersama keluarga, maka ahad akan bersama skandal. Jika Sabtu bersama skandal, maka ahad bersama keluarga.

"Abis tu contohnya kau cakap pegi riding hari ahad, tapi kau tak pegi la sebenarnya" saya naif bertanya.

"Aku pergi riding. Bezanya, riding dengan skandal. Bukan sorang2. Sama la macam aku main golf. Memang main golf, tapi lepas tu jumpa skandal" jawab Zack penuh yakin.

Saya agak terpegun dengan jawapan Zack. Siapa sangka insan yang luarannya nampak begitu baik namun sebenarnya menyimpan satu kehidupan rahsia yang bisa meranapkan bahtera rumahtangga sekiranya diketahui oleh Anne.

Bila saya tanya tidakkah dia rasa bersalah, dia memberikan jawapan berikut.

"Bersalah? WTF??!! I've been married for the past 14 years. I have been a very good husband. A loving father. A complete financial provider. My wife loves me. My kids adore me. I'm reaching the top of my career. Bersalah apa ni Nas? Kita ambik kesimpulan mudah la ok. Aku dari dulu lagi berpegang pada ni. THINGS THAT YOUR FAMILY DOESN'T KNOW WOULD NEVER HURT THEM. So kenapa pulak nak bagi tahu diorang benda ni? You want me to be TRUTHFUL, to be JUJUR and destroy what I have built for the past 14 years? Keep cool. Just maintain status quo, control the situation, do not go overboard, know when to exit and believe me everything is gonna be fine" tegasnya lagi. Memang Zack pandai bermain kata dan mungkin sebab itu ramai gadis yang terpikat dengannya.



So, kesimpulan dari cerita Zack ini adalah, it's ok to have affairs as long as you are in control of the situation. Ini kesimpulan dia. Bukan saya. Tapi persoalan paling penting adalah, PERLUKAH Zack berlaku jujur. Does he need to comes clean and admit everything to his family? Or should he just maintain what he is doing now and one day put a closure to everything without hurting anyone.

Entah la. Susah saya nak komen samada apa yang Zack buat ni betul ataupun salah. Tapi ini adalah realiti. Saya rasa ramai lagi Zack Zack diluar sana yang melakukan perkara yang sama dengan Zack saya ini. Cuma bezanya adalah are they in total control or not?

Kalau saya dibenarkan memberi pendapat, secara moral dan spiritual, apa yang Zack lakukan adalah SALAH. Namun begitu, kejayaannya mengimbangi dua kehidupan berbeza adalah sesuatu yang luar biasa. Zack berjanji dengan saya yang dia akan berhenti dari kehidupan rahsianya satu hari nanti. Mungkin dalam masa terdekat katanya. Tapi itu adalah janji yang sukar untuk saya pastikan samada dia akan tepati ataupun tidak. Sahabat saya pernah berkongsi dengan saya pepatah 'berkata benarlah walaupun ia amat pahit untuk ditelan'. Tapi dalam konteks Zack ini, pahit adalah kemusnahan rumahtangga. Sanggupkah dia? Atau sanggupkah kita if we are in his shoes?

Terpulang pada anda semua untuk menilai. Ini adalah satu contoh dari pihak suami. On the husband side. Saya berdoa agar kawan2 saya yang lain dari Generasi X tidak ada lagi yang mempunyai 2 kehidupan seperti Zack. Moga Zack diberikan hidayah untuk segera kembali ke jalan yang benar walau pada zahirnya, tiada apa yang nampak salah pada Zack. Jadi jangan cepat menilai seseorang. Meminjam frasa dari satu drama baru2 ini, "Tidak ada orang baik yang tidak ada masa lampau dan tidak ada orang jahat yang tidak ada masa depan". Mungkin ada benarnya benda ini.



Next time, dikesempatan lain, saya akan cuba bawakan cerita yang hampir sama tetapi dari perspektif isteri pula. Ya. Isteri yang ada skandal. Tak percaya? Tunggu. Rajin2 la melawat blog saya.

Sebelum saya akhiri, saya cuma nak tegaskan lagi sekali yang ini adalah kisah benar. Saya twistkan  fakta serba sedikit untuk tidak menonjolkan siapa individu Zack ini. Tapi sekiranya anda rasa cerita saya ini adalah bertepatan kena dengan anda, saya ingin mohon maaf. Niat saya hanya untuk berkongsi cerita kisah kehidupan. Yang baik harap dijadikan tauladan. Yang buruk harap dijadikan sempadan.

Apa2 pun, saya bukanlah Zack. Saya memang seorang suami penyayang dan saya teramat sayangkan isteri dan anak2 saya.

Old pictures taken in Sebana Cove in 2008

I won't trade my family for anything in this world and I am very very sure of that.

Sekian garapan saya yang tak seberapa ini. Bertemu lagi in shaa Allah di lain kali.

Wassalam.

A'nas






Wednesday, 13 March 2013

Bertemu Kembali

Assalamualaikum,

Bertemu kita kembali di sini setelah sekian lama. Ya, sangat la rasanya. Last time I remember, you guys are waiting for my Part 3 of siri How I met My Wife. Maaf dipinta kerana posting tersebut masih dalam pembikinan. Bukannya tak nak post. Cumanya biarlah posting itu digarap dengan rapi dan teliti sebelum dipersembahkan untuk tatapan umum. Tak nak la nanti jadi macam rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi.

Sekian lama blog ini ditinggalkan, aku akui yang jumlah pengunjung juga agak berkurangan. Lumrah la benda macam ni. Cuma harap rakan rakan pembaca dapat paham yang aku bukanlah blogger sepenuh masa.  Aku cuma seorang penjawat awam yang mempunyai tanggung jawab besar dalam kerja dan tugas sehari hari. Jadi jika ada masa yang terluang, dapatlah aku update apa2 yang patut. Kebetulan dalam sebulan dua ni aku memang tersangat busy. Jadi maafkanlah aku.

Banyak perkara sebenarnya yang aku nak share dalam blog ni. Pasal sukan, politik, keselamatan negara, hubungan peribadi dan lain2. In shaa Allah kalau berkesempatan, akan aku cuba garapkan satu persatu.

Sekian dulu.

Salam mesra.

A'nas

Sunday, 6 January 2013

How I Met My Wife - Part 2

Dalam kepanikan aku yang agak melampau itu, tiba tiba aku teringat sesi lepak geng geng askar Kolej Perwaja kat depan kedai AB Waja dua hari lepas. Aku, Idi, Bapak, Munir, Khairul dan lain lain. Kebetulan Kolej Perwaja akan menganjurkan Annual Dinner di Dewan Muadzam pada 7 Januari 1996. Dalam sesi lepak tersebut, kami semua saling mencabar antara satu sama lain. Apa cabarannya? Supaya masing masing datang ke majlis annual dinner tersebut dengan 'teman perempuan'. Tak kira siapa, tapi MESTI seorang teman perempuan.

Dewan MAS

Adie semakin jauh meninggalkan aku.

"Arghhh... Tak cuba tak tahu.." kataku dalam hati.

Aku bingkas bangun dari kerusi meninggalkan Idi terpinga pinga dan terus berlari anak untuk mengejar Adie yang pada ketika itu hampir sampai ke jalan besar. Kukuatkan semangat. Kucekalkan hati. Apa nak jadi, jadilah. 

"Adie.. Adie.." aku memanggil dari belakang seraya hampir sampai dekat dengannya. Adie yang terdengar akan panggilan aku terus berpaling ke belakang dan berhenti. Sebenarnya ada dalam 10 tapak lagi sebelum aku sampai betul betul dihadapan dia, namun secara jujurnya, itulah 10 tapak yang paling jauh penah aku rasakan dalam hidup aku. Kepala aku kembali berkecamuk dengan pelbagai persoalan. Yakinkah aku atau beranikah aku untuk ajak dia ke annual dinner tu? Mahukah dia terima undangan aku? Atas dasar dan kapasiti apa aku nak undang dia? Mana aku nak letak muka kalau dia tak nak? Mungkin ke aku akan kena penampar semata mata sebab aku ajak dia jadi teman? Bayangkan semua ini berlegar di minda aku dalam 10 langkah terakhir sebelum sampai ke depan Adie. 

Sesampainya aku dihadapan Adie, aku menarik nafas panjang terlebih dahulu. Aku tak sanggup tenung mata dia. Aku rasa sangat kecil. Jadinya, masa bercakap, aku hanya tenung dahi dia. Aku Bismillah banyak banyak dalam hati dan aku nekad.

"Sorry Adie. Lupa nak cakap tadi. Sebenarnya 7 hb Januari ni, Kolej Perwaja ada Annual Dinner" kataku padanya dalam keadaan separuh mengah.

"So???.." balas Adie dengan ringkas dan bersahaja. Aduh. Ringkas sangat la pulak jawapan. Petanda buruk ni. Macam tak berminat je.

"So, kalau sudi, boleh tak saya ajak Adie untuk jadi teman saya malam tu?" ada sedikit getaran dihujung halkumku semasa aku menyebut perkataan 'teman'. Aku pasrah. Memang sudah sangat lama aku tak melalui situasi sebegini. Situasi yang amat kekok dan tidak selesa bagi semua makhluk yang bernama lelaki.

Adie diam seketika. Mungkin dia sedang membuat pertimbangan. Samada menerima atau menolak. If I were in her shoes, I would also be a bit sceptical if not dumbfounded. Come on man. I just met this guy like 2 hours ago. Tumpang meja aku sebab nak makan konon. And before I know it this same guy is asking me out to be his 'partner' for his college annual dinner. Aku cuma berserah pada ketika itu. Harapan aku adalah agar dia sudi. Kalau dia tak sudi pun, tak apa kot. At least aku dah cuba. Biar la malu pun. Janji aku takkan menyesal sebab tak cuba langsung. Sambil aku menunggu jawapan dari Adie, aku cuba sedaya upaya membuat muka kesian dan seposen yang semaksimum boleh. Sebenarnya apabila aku imbas kembali saat tu, Adie diam tak la lama mana pun. Paling paling pun dalam 5 saat. Cuma as I said earlier, pada waktu dan ketika itu, time move very very slowly. It felt like forever. Kira lalat terbang pun boleh tangkap pakai chopstick. Ibarat macam elak peluru dalam cerita The Matrix.

"Berapa haribulan tadi Abang Anas?" Adie mula memberikan respond.
"7 hb" jawabku semakin gementar.
"Kena bayar ke?" eh, macam ada harapan aje ni.
"Eh tak lah. Free. Just datang je" kataku berbohong. Sebenarnya dinner tu kena bayar RM20 sorang. Kalau dia sudi temankan aku, aku bayar la untuk dia.
"Hmm.. Kalau makan free, I ok je. Bolehlah"

Yahoooooo!!!! Dia setuju!!!!

"Tqq Tq Tq. Ok Adie. Set ye. Nanti 7hb, lepas maghrib, Abang Anas datang fetch awak kat Kolej Proton"
"Ok sure. Bye" balas Adie.
The Mall UUM


Adie meneruskan perjalanan pulang meninggalkan aku yang dalam keadaan gamam kerana aku memang sangat tidak percaya yang aku telah berjaya ajak dia untuk pergi Anuual Dinner tu. Lama aku berdiri kat tepi jalan tu memerhatikan dia berjalan semakin jauh dan sudah menghampiri The Mall.

Serius lama aku berdiri kat situ. Tak tipu. Sukar aku nak gambarkan apa perasaan aku ketika itu. Yang pastinya gigil aku  masih belum habis. Kalau tidak disebabkan Idi datang menepuk bahu aku dari belakang, pasti aku akan kekal kat tepi jalan tu.


"Woi. Sudah la. Kau buat apa tadi? Kau cakap apa dengan Adie? Dah la tiba tiba bangun blah tak ajak aku" Idi mula menunjukkan sifat 'Kak Nam' nya. Busy body la tu. 

Sambil tersenyum sumbing, aku berkata "Ingat tak 2 hari lepas kat AB Waja? Yang pasal dinner tu? Aku ajak Adie temankan aku. And dia setuju. Yess!!! Kau tu apa kes? Dah ada teman belum? Jangan tader pulak" aku cuba membakar Idi. Aku tau orang macam Idi takkan ada masalah untuk cari teman. Dia ramai kawan perempuan. Skandal yang minat kat dia pun ramai. Ye lah, orang enskem.

Yamaha 110 SS

Aku dan Idi menuruni bukit dari jalan besar untuk kembali ke Cafe D9 dimana motosikal kami diletakkan. It's time to go back to Perwaja. Perasaan aku berbunga bunga. Suka sangat. Badan rasa ringan macam nak melayang layang. Senyuman manis secara automatik terukir dibibir. Sampai kat motor kami, yang di parking bersebelahan, aku pun terus naik dan start motor aku. Fikiran masih melayang ni. Tersenyum sorang sorang macam orang tak berapa cukup screw. Selepas kurang lebih sepuluh tendangan, enjin motor aku masih tak  mahu hidup. Aku tak kisah, aku cuba lagi. Hati kan tengah berbunga, so kalau enjin motor tak boleh hidup tu perkara yang sangat kecil lah. Idi yang dari tadinya dah hidupkan enjin motor dia dan menunggu aku tersengih sengih je melihat gelagat aku. Ah, jealous la tu. Biarkan dia. Menyibuk je hal orang. Tapi tu lah. Mungkin disebabkan aku ni sahabat baik dia, lama kelamaan dia jatuh kesian kot pada aku. Ditongkatkannya motor dia dan dia datang menghampiri aku.
"Pen. Kau ni pun agak agak la. Kalau kunci motor kau tak cucuk kat motor and pulas ON, sampai kiamat la kau start motor ni takkan hidup hidup. Baru dapat ajak orang tu pegi dinner dah angau" dia tergelak sambil mengambil kunci motor aku yang sebenarnya berada dalam genggaman tangan kiri aku dan meng 'ON' kan motor aku. Aku termalu sendiri. Satu lagi tendangan dan mengaum la bunyi Yamaha 110 SS aku dengan no plat NAK 857 ke segenap ruang pelusuk Cafe D9. Kami berdua pun berlalu pulang ke Perwaja.

Malam itu, bersaksikan siling bilik Kolej Perwaja Blok A, 2.12, aku gagal tidur. Sabarul roomate aku dah lama belayar ke laut. Perasaan berbunga bunga dan melayang layang masih lagi dirasakan. The last time I felt this way was in MRSM Muar. Perasaan itu kini kembali. Apa apa pun, first hurdle has been cleared. Apa strategi aku moving forward ni? Next step is dinner. After dinner, apa pulak alasan aku untuk terus berjumpa dengan dia? For some of you, I might be too optimistic. Belum apa apa dah nak pikirkan benda yang jauh kehadapan. Status sebenar dia  pun aku tak tau lagi. Single ke? Dah berpunya ke? Tapi aku memang jenis macam tu. If I want something, aku akan pastikan yang aku akan dapat benda tu. So I need to be serious. Pelan tindakan dan strategi amatlah penting. Aku tak nak guna strategi "I'll cross the bridge when I reach the river". Tak efektif dan merbahaya.

Sebelum memejamkan mata malam tu, aku decide that moving forward, aku perlu cari info sebanyak mungkin pasal Adie. Kepakaran 'risik' dan 'semboyan' PALAPES akan digunapakai sebaiknya. Sambil meletakkan tangan atas dahi aku melayan mata untuk tidur. Aku merangka apa yang perlu aku lakukan. Tujuan dan objektif aku jelas. Cicak diatas siling bilik aku rasa makin mengecil. Dengkuran Sabarul makin kuat. Hari sudah dinihari. Tapi dalam hati, jiwa dan kepala aku, hanya ada ADIE.

Persoalannya sekarang, is she The One?


Bersambung.
  

Thursday, 3 January 2013

How I Met My Wife - Part 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Topik ni memang interesting and a bit complicated. Aku mungkin akan pecahkan cerita ni pada beberapa bahagian. Tapi aku akan cuba untuk terang dan kupaskan supaya all of you can appreciate the true meaning of LOVE. Pada yang pernah melaluinya, pasti akan dapat merasakan dan menghayatinya. Do enjoy your reading.


Pernah tak kita bertanya yang sepanjang hidup kita, berapa kali kita pernah dilamun cinta. Ada yang sekali, ada yang dua kali dan tak kurang yang berkali kali. Kata orang, cinta pertama adalah cinta sejati. Walau kita akan bercinta lagi dikemudian hari, namun di sepanjang hayat, cinta pertamalah yang akan dikenang dan diingati sampai bila bila. Well, its open to everyone interpretation. Some will agree ans some wioll beg to differ. Apa apa lah janji korang bahagia. This posting will exclude my love live prior to 1996. That means whatever happen in primary school, mrsm muar, matriculation and UUM prior to that will be excluded. Ok, lets get back to the main topic on how I met my wife.




 Segala galanya bermula di Universiti keramat ini pada tanggal 31 Disember 1995. Yes, the last day of 1995. Malam tu, as usual routine budak budak kampus UUM menyambut tahun baru adalah berkumpul ramai ramai di kafeteria, makan, minum, tengok tv, countdown and balik tidur. Ada jugak yang ke Paddy Fields dan Shock, tapi aku time tu dah retire dah buat benda benda tu. Not to say I didn't like it. It's more of susah aku nak bahagikan masa dengan belajar dan entertainment disebabkan PALAPES. Diorang lain la. Ko-k muzik, mekanik, sukan etc. Banyak masa terluang. PALAPES ni kalau nak kiwi kasut pun makan 2-3 jam. Belum cerita gosok baju lagi. Ok, jangan lari topik. Malam new year tu, aku bersama sahabat baik aku Mohd Idi Amin, menunggang Yamaha SS110 kaler kuning aku, kami berdua decide untuk sambut tahun baru di Cafe D9 Kolej Petronas. Sampai di Cafe D9 dalam pukul 10 lebih. Punya lah penuh. Lepas parking motor, kami pun beratur beli makanan. Lengkap bihun di tangan kanan dan teh o ais di tangan kiri, kami pun merayau la ke seluruh cafe tu untuk cari tempat duduk. Memang tak ada meja kosong. Full house. Terlampau ramai orang. Aku yang macam dah fed up nak cari tempat rasa macam nak mencangkung tepi longkang je makan. At this point tiba tiba idi berbunyi.

"Pen, tu ada kerusi dua kosong kat meja awek tu". Idi memuncungkan bibirnya mengahala ke arah sebuah meja kecil untuk 4 orang di hujung Cafe D9 sebelah luar yang berdekatan dengan tasik.
"Memang la kosong. Tapi segan la. Kita ni dah la muka ganas. Mana awek tu nak kasi kita duduk" kata aku pulak.
"Kau ni, apa la. Aku kenal salah sorang awek tu. Satu kelas dengan aku paper FM" Idi agak confident.
Idi terus melulu menghala ke meja tu. Aku pulak, nak tak nak, terpaksa la mengikut. Hati rasa berat sebab honestly time tu, aku macam dah 'delete' perkataan perempuan dari dalam kamus hidup aku. Hidup aku banyak berlegar disekitar rakan rakan PALAPES dan juga geng geng kolej lain yang rapat dengan aku since matrik (geng keretapi Butterworth - KL - you know who you are). All guys. No girls. TApi ini bukan bermaksud aku anti perempuan. Aku cuma tak ada masa nak ada 'relationship'. Got it? Aku masa tu ada ramai kawan kawan perempuan yang rapat dengan aku ok. Lilot, if you are reading this, please help and explain.

Sampai di meja, Idi dengan mesra menyapa salah seorang dari awek tu yang bernama Irda. As expected, memang 2 kerusi tu kosong and kami dibenarkan untuk join sekali kat meja tu. So, jadi la berempat. Idi semenjak duduk sibuk dok pot pet pot pet dengan Irda. Aku pulak, dapat kerusi, ada meja, apa lagi, terus layan bihun goreng sama teh o ais aku la. Aku abaikan mereka yang bertiga tu dan aku terus khayal dalam dunia aku sendiri sorang sorang.


Siapa ingat pelantar ni? Tempat lepak petang petang, bawak roti bagi ikan makan.

"Pen, kau ok ke?" tiba tiba Idi bertanya.
"Err.. ok je. Kenapa?" jawab aku sambil mengeluarkan rokok Marlboro Light dari dalam poket.
"Takde la. Kau dari duduk tadi, senyapppp je. Anti sosial ke apa? Dah la menumpang meja orang. Jom la sembang sembang sekali" kata Idi lagi.

Aku terus nyalakan rokok dan memandang tasik yang luas dihadapan kami. Oh, diorang perasan rupanya yang aku ni senyap dari tadi. Lepas 3 sedutan panjang, aku pun mula la menganalisa siapa yang bersama sama aku di meja makan tu. Of course Idi, Irda dan kawan Irda yang bernama Adie. Pertama kali mata aku bertentangan dengan Adie, aku dapat rasakan macam ada sedikit kejutan letrik manja yang melanda seluruh tubuh aku. Geli, sedap, sakit, semut semut, semuanya ada. Adie ni orang nya putih cerah, bibir nya separuh penuh, matanya cantik dan keseluruhannya sedap mata memandang. Dalam hati aku menampar muka aku sendiri. Kenapa la dari tadi aku berkurung dalam kepompong aku sendiri. Kenapa tidak sejak duduk, aku tidak turut serta dalam perbualan mereka. Aku mula mencari modal umtuk bersembang. Bukak cerita PALAPES sikit, cerita muzik sikit dan terpaksa dengar pasal cerita belajar jugak. Overall it was ok. Irda dan Adie sebenarnya agak mesra. Terutamanya Irda tapi itu memang dijangkakan sebab dia memang kenal baik dengan Idi. Adie pulak, ada kalanya dia berbicara dan ada kalanya dia diam termenung. Macam ada sesuatu yang mengganggu fikirannya.

Menjelang tengah malam, Cafe D9 jadi lebih gamat. Minit terakhir 1995 akhirnya tiba dan apa lagi, countdown la. 5,4,3,2,1........ Happy New Year!!!!!   Meriah seluruh cafe. Ramai yang bersalaman. Ada yang berpelukan (sesama jenis je). Kami berempat pulak, cukup dengan ucapan pada satu sama lain dan senyuman. Entah kenapa, aku rasa macam aku 'suka' pada Adie. Everything that she does seemed to be so right. cara cakap, cara senyum, cara makan, cara minum, cara ketawa, cara berjalan, semualah. Sudah terlalu lama aku tak merasakan apa yang aku rasakan pada ketika itu. Apakah maksudnya semua ini?

Selang beberapa minit selepas memasuki tahun 1996, Irda dan Adie mohon untuk beransur pulang. Mereka sebenarnya dari Kolej Proton di Laluan A. Sekitar 1.5km dari Kolej Petronas. After saying goodbye, mereka pun bangun dan berjalan untuk pulang. Tinggal la aku dan Idi berdua di meja tu. Aku masih memerhatikan Adie yang semakin jauh meninggalkan kami. Namun hati dan fikiran aku tersangat bercelaru. Aku tak mahu ini merupakan pertemuan pertama dan terakhir antara aku dan dia. Apa alasan aku untuk terus boleh berjumpa dengan dia lagi. Aku panik. Dia semakin jauh. Aku semakin panik.

Bersambung.